کد مطلب:78 شنبه 1 فروردين 1394 آمار بازدید:298

احکام شیر دادن
(مـساله 2473) اگر زنی بچه ای را با شرایطی كه در مساله 2483 گفته خواهد شدشیر دهد, آن بچه به این عده محرم می شود: اول -خود زن و او را مادر رضاعی می گویند.

دوم -شوهر زن كه شیر مال اوست و او را پدر رضاعی می گویند.

سوم -پدر و مادر آن زن هر چه بالا روند, اگر چه پدر و مادر رضاعی اوباشند.

چهارم -بچه هایی كه از آن زن بدنیا آمده اند, یا بدنیا می آیند.

پنجم -بچه های اولاد آن زن هرچه پایین روند, چه از اولاد او بدنیا آمده , یااولاد او آن بچه ها را شیر داده باشند.

ششم -خواهر و برادر آن زن اگر چه رضاعی باشند.

هفتم -عمو و عمه آن زن اگر چه رضاعی باشند.

هشتم -دایی و خاله آن زن اگرچه رضاعی باشند.

نـهـم -اولاد شوهر آن زن كه شیر مال آن شوهر است , هر چه پایین روند, اگرچه اولاد رضاعی او باشند.

دهم -پدر و مادر شوهر آن زن كه شیر مال آن شوهر است , هر چه بالا روند.

یازدهم -خواهر وبرادر شوهری كه شیر مال اوست اگر چه خواهر وبرادررضاعی او باشند.

دوازدهـم -عمو و عمه و دایی و خاله شوهری كه شیر مال اوست هر چه بالاروند, اگر چه رضاعی باشند و نیز افراد دیگری هم كه درمسائل بعد گفته می شود, بواسطه شیر دادن محرم می شوند.

(مساله 2474) اگر زنی بچه ای را با شرایطی كه در مساله 2483 گفته می شود شیردهد, پدر آن بچه نمی تواند با دخترانی كه از آن زن بدنیا آمده اند ازدواج كند و نیزنمی تواند دختران شوهری را كـه شـیـر مـال او اسـت , اگر چه دختران رضاعی او باشندبرای خود عقد نماید ولی جایز است با دختران رضاعی آن زن ازدواج كند اگرچه احتیاط مستحب آن است كه با آنان ازدواج نكند.

(مساله 2475) اگر زنی بچه ای را با شرایطی كه در مساله 2483 گفته می شود شیردهد, شوهر آن زن كـه صـاحب شیر است به خواهرهای آن بچه محرم نمی شود, ولی احتیاط مستحب آن است كه با آنان ازدواج ننماید, و نیز خویشان شوهر به خواهر وبرادر آن بچه محرم نمی شود.

(مساله 2476) اگر زنی بچه ای را شیر دهد, به برادرهای آن بچه محرم نمی شود.

ونیز خویشان آن زن به برادر وخواهر بچه ای كه شیر خورده محرم نمی شوند.

(مـسـالـه 2477) اگر انسان با زنی كه دختری را شیر كامل داده ازدواج كند, و با آن زن نزدیكی نماید, دیگر نمی تواند آن دختر را برای خود عقد كند.

(مـسـاله 2478) اگرانسان با دختری ازدواج كند, دیگر نمی تواند با زنی كه آن دختررا شیر كامل داده ازدواج نماید.

(مساله 2479) انسان نمی تواند با دختری كه مادر, یا مادر بزرگ انسان او را شیركامل داده ازدواج كند, و نیز اگر زن پدر انسان , از شیر پدر او دختری را شیر داده باشد, انسان نمی تواند با آن دختر ازدواج نماید.

و چنانچه دختر شیرخواری را برای خود عقد كند, بعد مادر, یا مادر بزرگ , یا زن پدر او آن دختر را شیر دهد, عقد باطل می شود.

(مساله 2480) با دختری كه خواهر, یا زن برادر انسان از شیر برادر, او را شیر كامل داده , نمی شود ازدواج كـرد, و هـمـچنین است اگر خواهر زاده , یا برادر زاده , یا نوه خواهر, یا نوه برادر انسان , آن دختر را شیر داده باشد.

(مـسـالـه 2481) اگـر زنـی بـچه دختر خود را شیر دهد, آن دختر به شوهر خود حرام می شود.

و همچنین است اگر بچه ای را كه شوهر دخترش از زن دیگر دارد شیر دهد.

ولی اگر بچه پسر خود را شیر دهد, زن پسرش كه مادر آن طفل شیر خوار است برشوهر خود حرام نمی شود.

(مـسـالـه 2482) اگر زن پدر دختری , بچه شوهر آن دختر را از شیر آن پدر شیر دهدآن دختر به شوهر خود حرام می شود, چه بچه از همان دختر یااز زن دیگر شوهر اوباشد.

شرایط شیر دادنی كه علت محرم شدن است (مساله 2483) شیر دادنی كه علت محرم شدن است هشت شرط دارد: اول - بچه شیر زن زنده را بخورد, پس اگر از پستان زنی كه مرده است شیر بخوردفایده ندارد.

دوم - شـیـر آن زن از حرام نباشد, پس اگر شیر بچه ای را كه از زنا بدنیا آمده به بچه دیگر بدهند, بواسطه آن شیر, بچه به كسی محرم نمی شود.

سوم - بچه شیر را از پستان بمكد, پس اگر شیر را در گلوی او بریزند اثری ندارد .

چهارم - شیر, خالص باشد و با چیز دیگری مخلوط نباشد.

پنجم - شیر از یك شوهر باشد.

پس اگر زن شیر دهی را طلاق دهند, بعد شوهردیگری كند و از او آبـسـتن شود وتا موقع زاییدن , شیری كه از شوهر اول داشته باقی باشد ومثلا هشت دفعه پیش از زایـیدن از شیر شوهر اول وهفت دفعه بعد از زاییدن از شیر شوهر دوم به بچه ای بدهد, آن بچه به كسی محرم نمی شود.

شـشم - بچه بواسطه مرض شیر را قی نكند و اگر قی كند بنابر احتیاط واجب كسانی كه بواسطه شیر خوردن به آن بچه محرم می شوند, باید با او ازدواج نكنند ونگاه محرمانه هم با او ننمایند.

هـفـتم - پانزده مرتبه , یا یكشبانه روز بطوری كه در مساله بعد گفته می شود شیر سیربخورد, یا مقداری شیر به او بدهند كه بگویند: از آن شیر استخوانش محكم شده وگوشت در بدنش روییده اسـت , بـلـكه اگر ده مرتبه هم به او شیر دهند, احتیاط مستحب آن است كسانی كه بواسطه شیر خوردن با او محرم می شوند, با او ازدواج نكنند.

هـشـتـم - دو سال بچه تمام نشده باشد و اگر بعد از تمام شدن دو سال , او را شیردهند به كسی مـحـرم نـمی شود, بلكه اگر مثلا پیش از تمام شدن دو سال , چهارده مرتبه وبعد از آن , یك مرتبه شـیـر بـخـورد به كسی محرم نمی شود, ولی چنانچه ازموقع زاییدن زن شیرده بیشتر از دو سال گذشته باشد و شیر او باقی باشد وبچه ای راشیر دهد آن بچه به كسانی كه گفته شد بنابر احتیاط لازم محرم می شود ولی احتیاطبه ترك نظر كسانی كه به این رضاع به او محرم شده اند ترك نشود.

(مـساله 2484) باید بچه در بین یك شبانه روز, غذا یا شیر كس دیگر را نخورد ولی اگر كمی غذا بخورد كه نگویند در بین , غذا خورده اشكال ندارد و نیز باید پانزده مرتبه را از شیر یك زن بخورد و در بـین پانزده مرتبه شیر كس دیگر را نخورد و در هردفعه بدون فاصله شیر بخورد, ولی اگر در بین شیر خوردن نفس تازه كند, یا كمی صبر كند كه از اولی كه پستان در دهان می گیرد تا وقتی سیر می شود, یك دفعه حساب شود اشكال ندارد.

(مـسـالـه 2485) اگر زن از شیر شوهر خود بچه ای را شیر دهد, بعد شوهر دیگر كندو از شیر آن شـوهـر هم بچه دیگری را شیر دهد آن دوبچه به یكدیگر محرم نمی شوند اگر چه بهتر است با هم ازدواج نكنند.

(مساله 2486) اگر زن از شیر یك شوهر چندین بچه را شیر دهد, همه آنان به یكدیگر و به شوهر و به زنی كه آنان را شیر داده محرم می شوند.

(مساله 2487) اگر كسی چند زن داشته باشد, و هر كدام آنان با شرایطی كه گفتیم بچه هایی را شیر دهد, همه آن بچه ها به یكدیگر و به آن مرد و به همه آن زنان محرم می شوند.

(مـسـالـه 2488) اگر كسی دو زن داشته باشد و یكی از آنان بچه ای را مثلا هشت مرتبه ودیگری هفت مرتبه شیر بدهد آن بچه به كسی محرم نمی شود.

(مساله 2489) اگر زنی از شیر یك شوهر پسر و دختری را شیر كامل بدهد خواهروبرادر آن دختر به خواهر و برادر آن پسر محرم نمی شوند ولی احتیاط مستحب آن است كه با یكدیگر ازدواج نكنند.

(مساله 2490) انسان نمی تواند بدون اذن زن خود, با زنانی كه بواسطه شیرخوردن , خواهر زاده یا برادر زاده زن او شده اند ازدواج كند و نیز اگر با پسری لواطكند, احتیاط واجب آن است كه دختر و خـواهـر و مـادر ومـادر بـزرگ آن پسر را كه رضاعی هستند یعنی بواسطه شیر خوردن , دختر و خواهر و مادر او شده اند, برای خود عقد نكند.

(مساله 2491) زنی كه برادر انسان را شیر داده , به انسان محرم نمی شود, اگرچه احتیاط مستحب آن است كه با او ازدواج نكند.

(مـسـالـه 2492) انسان نمی تواند با دو خواهر, اگر چه رضاعی باشند, یعنی بواسطه شیر خوردن , خواهر یكدیگر شده باشند ازدواج كند.

و چنانچه دو زن را عقد كند و بعدبفهمد خواهر بوده اند, در صـورتی كه عقد آنان در یك وقت بوده در اختیار هر یك از آنهامخیر است ولی احتیاط ترك نشود به طلاق هر دو و عقد جدید به یكی از آنها.

و اگر دریك وقت نبوده عقد اولی صحیح و عقد دومی باطل می باشد.

(مـسـالـه 2493) اگر زن از شیر شوهر خود كسانی را كه گفته می شود شیر دهد,شوهرش بر او حرام نمی شود, اگر چه بهتر آن است كه احتیاط كند.

اول - برادر وخواهر خود را.

دوم - عمو و عمه و دایی و خاله خود را.

سوم - اولاد عمو و اولاد دایی خود را.

چهارم - برادر زاده خود را.

پنجم - برادر شوهر, یا خواهر شوهر خود را.

ششم - خواهر زاده خود, یا خواهر زاده شوهرش را.

هفتم - عمو و عمه و دایی و خاله شوهرش را.

هشتم - نوه زن دیگر شوهر خود را.

(مـسـاله 2494) اگر كسی دختر عمه یا دختر خاله انسان را شیر دهد, به او محرم نمی شود, ولی احتیاط مستحب آن است كه از ازدواج با او خودداری نماید.

(مـسـاله 2495) مردی كه دو زن دارد, اگر یكی از آن دو زن , فرزند عموی زن دیگر راشیر دهد, زنی كه فرزند عموی او شیر خورده , به شوهر خود حرام نمی شود.

آداب شیر دادن (مـسـالـه 2496) بـرای شـیـر دادن بچه بهتر از هر كس مادر اوست .

و سزاوار است كه مادر برای شیردادن از شوهر خود مزد نگیرد, وخوبست كه شوهر مزد بدهد.

و اگرمادر بخواهد بیشتر از دایه مزد بگیرد, شوهر می تواند بچه را از او گرفته و به دایه بدهد.

(مساله 2497) مستحب است دایه ای كه برای طفل می گیرند, دوازده امامی , ودارای عقل وعفت و صورت نیكو باشد, و مكروه است كم عقل , یا غیر دوازده امامی یا بد صورت , یا بد خلق , یا زنا زاده باشد.

و نیز مكروه است دایه ای بگیرند كه شیرش از بچه ای است كه از زنا بدنیا آمده باشد.

مسائل متفرقه شیر دادن (مـسـاله 2498) مستحب است از زن جلوگیری كرد كه هر بچه ای را شیر ندهد.

زیراممكن است فراموش شود كه به چه كسانی شیر داده , و بعدا دو نفر محرم با یكدیگرازدواج نمایند.

(مـسـالـه 2499) كسانی كه بواسطه شیر خوردن , خویشی پیدا می كنند, مستحب است یكدیگر را احـترام نمایند, ولی از یكدیگر ارث نمی برند, و حقوق خویشی كه انسان با خویشان خود دارد برای آنان نیست .

(مساله 2500) در صورتی كه ممكن باشد, مستحب است بچه را دو سال تمام شیربدهند.

(مساله 2501) اگر بواسطه شیر دادن , حق شوهر از بین نرود, زن می تواند بدون اجازه شوهر, بچه دیـگری را شیر دهد, ولی جایز نیست بچه ای را شیر دهد كه بواسطه شیر دادن به آن بچه به شوهر خـود حـرام شـود, مـثلا اگر شوهر او دختر شیرخواری را برای خود عقد كرده باشد, زن نباید آن دخـتـر را شـیـر دهـد, چـون اگـر آن دخـتر را شیر دهد, مادر زن شوهرش می شود و بر او حرام می گردد.

(مـسـاله 2502) اگر كسی بخواهد زن برادرش به او محرم شود, باید دخترشیرخواری را مثلا دو روزه بـرای خود عقد كند, و در آن دو روز با شرایطی كه درمساله 2483 گفته شد, زن برادرش آن دختر را شیر دهد.

(مساله 2503) اگر مرد پیش از آن كه زنی را برای خود عقد كند, بگوید: بواسطه شیر خوردن , آن زن بـر او حرام شده - مثلا بگوید شیر مادر او را خورده , چنانچه تصدیق او ممكن باشد, نمی تواند با آن زن ازدواج كـند.

و اگر بعد از عقد بگویدوخود زن هم حرف او را قبول نماید, عقد باطل است .

پس اگر مرد با او نزدیكی نكرده باشد, یا نزدیكی كرده باشد ولی در وقت نزدیكی كردن , زن بداند بـر آن مـردحـرام است , مهر ندارد و اگر بعد از نزدیكی بفهمد كه بر آن مرد حرام بوده , شوهرباید مـهـر او را بـدهد, و اگر مهر المثل او با مهر المسمی تفاوت دارد, در مقدار تفاوت با هم مصالحه نمایند.

(مـسـالـه 2504) اگـر زن پـیش از عقد بگوید: بواسطه شیر خوردن بر مردی حرام شده , چنانچه تصدیق او ممكن باشد, نمی تواند با آن مرد ازدواج كند.

و اگر بعد ازعقد بگوید, مثل صورتی است كه مرد بعد از عقد بگوید كه زن بر او حرام است , وحكم آن در مساله پیش گفته شد.

(مساله 2505) شیردادنی كه علت محرم شدن است به دو چیزثابت می شود : اول - خبر دادن عده ای كه انسان از گفته آنان یقین یا اطمینان پیدا كند.

دوم - شهادت دو مرد عادل یا یك مرد و دو زن یا چهار زن عادله , ولی باید شرایطشیر دادن را هم بگویند مثلا بگویند: ما دیده ایم كه فلان بچه بیست وچهار ساعت از پستان فلان زن شیر خورده , و چیزی هم در بین نخورده , و همچنین سایر شرایطرا كه در مساله 2483 گفته شد شرح دهند.

(مـسـالـه 2506) اگـر شـك كنند بچه به مقداری كه علت محرم شدن است شیرخورده یا نه , یا گـمان داشته باشند كه به آن مقدار شیر خورده , بچه به كسی محرم نمی شود, ولی بهتر آن است كه احتیاط كنند.